reklama

Přispívá k tomu zřejmě převládající pocit nejistoty spojený s hrozbou možných teroristických útoků v zemi a nejasné ekonomické důsledky brexitu. Ukazatel nálady však nadále zůstává na nejvyšší úrovni za více než desetiletí, ukázaly dnešní výsledky měsíčního průzkumu společnosti GfK.

„Důsledky (brexitu) pro evropskou a především německou ekonomiku jsou stále zcela nejasné," řekl výzkumník GfK Rolf Bürkl. Potvrdil však dosavadní prognózu GfK, podle které mají reálné výdaje spotřebitelů letos stoupnout o dvě procenta. „Spotřeba proto zůstává důležitým pilířem ekonomického růstu Německa," dodal.

Dílčí index ekonomických očekáváních však klesl již třetí měsíc za sebou. To naznačuje, že spotřebitelé se obávají ekonomického zpomalení v příštích měsících. Výsledky také ukazují, že očekávání vývoje příjmů a ochota utrácet mezi spotřebiteli zůstávají na solidní úrovni. Příznivý vývoj na trhu práce způsobil růst mezd, což spolu s rekordně nízkými úrokovými sazbami povzbuzuje tradičně spořivé Němce k vyšším útratám.

Nejnovější statistické údaje a zprávy o náladě v Německu vykreslují smíšený obrázek stavu největší evropské ekonomiky. Průmyslová výroba v červenci klesla nejvíce za 23 měsíců a vývoz nečekaně vykázal nejvyšší pokles za téměř rok. To naznačuje, že zpracovatelský sektor ztrácí na rychlosti, protože zahraniční poptávka, zvláště z Asie, slábne. Naopak podnikatelská nálada stoupla tento měsíc nejvýše za 28 měsíců po srpnovém prudkém poklesu způsobeném obavami z brexitu.

Loni vzrostla německá ekonomika o 1,7 procenta. Růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky. Německá vláda v dubnu předpověděla, že letos by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila o 0,3 prodenta na 1,5 procenta.