Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MF si mne ruce: Přebytek rozpočtu v září stoupl, daňové příjmy jsou rekordní

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Státní dluh v průběhu třetího čtvrtletí poklesl o 31,2 mld. Kč a dosáhl tak výše 1 660,1 miliardy korun, což představuje od počátku letošního roku pokles o 12,9 miliardy. Na svém webu o tom dnes informovalo ministerstvo financí.

Loni v září rozpočet vykázal schodek 2,8 miliardy korun. Na celý rok je plánovaný schodek 70 miliard korun.

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš dnes nechtěl odhadovat, jak celý letošní rok dopadne. Poslední kvartál je podle něj vždy nejnáročnější na výdaje. "Dělám vše pro to, aby byl jeden z nejlepších. Vždy jsem si přál vyrovnaný rozpočet," uvedl na dotaz ČTK. Výsledky ke konci září Babiš označil za výborné. "Jsou dané kombinací podstatně lepšího výkonu finanční správy, čerpáním evropských peněz i růstu, který je ale podstatně menší než minulý rok," uvedl Babiš.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 57 miliard na 965,2 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 28,4 miliardy na 882,9 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 34,3 miliardy na 470,2 miliardy korun.

"Potvrzuje se, že díky kontrolnímu hlášení se nám úspěšně daří zpřetrhávat sítě řetězových podvodů," uvedl Babiš. Rekordní daňové příjmy podle něj pomáhají vedle státní pokladny naplňovat rozpočty obcí a krajů.

Na dani z přidané hodnoty státní rozpočet ke konci září získal meziročně o 6,8 miliardy více, celkem 173,6 miliardy korun. Na spotřební dani rozpočet získal 110,4 miliardy korun, meziročně o 6,9 miliardy více. Z toho inkaso daně z tabákových výrobků činilo 40,3 miliardy korun. Na dani z příjmu firem rozpočet obdržel 88,9 miliardy korun, meziročně o 10,4 miliardy více. Na sociálních dávkách stát vyplatil 383 miliard korun, což je meziroční růst o 10,6 miliardy korun. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 8,7 miliardy na zhruba 297 miliard korun.

Současné hospodaření státu podle mfcr.cz přispělo také k tomu, že ratingová agentura Japan Credit Rating Agency dne 27. září 2016 vylepšila svůj výhled na pozitivní pro zahraniční i domácí dlouhodobé závazky s ponecháním ratingového ohodnocení země na stupni A+ u zahraničních závazků a AA- u domácích závazků. Jako důvod uvedla mimo jiné zodpovědné nastavení fiskální politiky, omezování růstu vládních výdajů a zlepšení výběru daní díky zaváděným opatřením proti daňovým únikům.

Témata:  státní rozpočet Ministerstvo financí České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy