Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo financí plánuje rozšíření paušální daně

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - V oblasti zjednodušování Ministerstvo financí chystá několik významných novinek, z nichž nejdůležitější je rozšíření a zatraktivnění institutu takzvané paušální daně s navrhovanou účinností od roku 2017.

"Půjde o možnost podnikatele dohodnout se dopředu s Finančním úřadem na výši zaplacené daně z příjmů. To je za jistých okolností ze zákona možné již dnes, ale počet podnikatelů, kteří této možnosti využívají, je pouze asi 50. To je dáno jednak nízkým povědomím o této možnosti, ale především legislativními bariérami, které my nyní odbouráváme a vytvoříme i praktický návod a metodiku, jak si o tuto možnost zažádat," řekla náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

"Dáváme tak podnikatelům prostor pro výrazný úbytek administrativy, úsporu času, nákladů a v neposlední řadě možnost lepšího plánování finančních toků," doplnila.

O paušální daň lze požádat na finančním úřadě do 31. ledna běžného roku a při stanovení její výše se obvykle postupuje tak, jako by žádný minimální daňový základ neexistoval. Minimální částka paušální daně ovšem po slevách na dani z příjmů činí 600 Kč.

Požádat o paušální daň mohou dnes jen podnikatelé, kteří mají příjmy pouze z podnikatelské činnosti a nemají zaměstnance. V novele zákona chce MF umožnit paušální daň i pro podnikatele, kteří mají zaměstnance nebo mají i příjmy ze závislé činnosti, tedy ze zaměstnání. Úřad chce změny zařadit do balíku daňových změn, který je již nyní v legislativním procesu. MF by tak chtělo změny zavést již od příštího roku.

Ve snaze usnadnit občanům plnění jejich daňových povinností, přichází Finanční správa s možností podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob od zdaňovacího období roku 2016 na novém tiskopise, který má pouze dvě strany.

Doposud jej každý rok zhruba 900 000 poplatníků bylo nuceno podávat na tiskopise čtyřstránkovém. Zjednodušený a přehledný tiskopis zajišťuje poplatníkům rychlejší a snadnější vyplnění, informuje mfcr.cz. Tato novinka se týká poplatníků s příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání), kteří tvoří téměř polovinu z celkového počtu 2,1 milionu podaných daňových přiznání za loňský rok.

Témata:  daně Ministerstvo financí České republiky podnikatelé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy