Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost podle analytiků klesla na 5,2 procenta

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Úřad práce zveřejní oficiální údaje o nezaměstnanosti za září v pondělí 10. října. Podle analytiků počet lidí bez práce klesl na 5,2 procenta ze srpnových 5,3 procenta.

"V září zpravidla vrcholí příliv absolventů na pracovní trh. Ten je ale převážen zvýšenou nabídkou prací v zemědělském sektoru, takže sezónní vlivy působí v září příznivě. I po sezónním očištění by míru nezaměstnanosti měl snižovat pokračující ekonomický růst," uvedl ekonom Komerční Banky Viktor Zeisel.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka snižování nezaměstnanosti v září nadále pomáhal růst domácí ekonomiky a s ním spojený zájem firem o nové zaměstnance.

V nadcházejících měsících by podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy měla míra nezaměstnanosti stagnovat až mírně růst.

Ke konci srpna bylo v ČR 388.474 uchazečů o zaměstnání, což bylo nejméně za srpen od roku 2008. Volných míst bylo přes 139.000, nejvíce za posledních osm let. Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky v oblasti těžby a stavebnictví, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, kuchaře (kromě šéfkuchařů), slévače, svářeče, prodavače či obsluhu pojízdných zařízení, uvedl portal.mpsv.cz. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. už zmíněný slévač, svářeč, obráběč kovů, zámečník, obsluha CNC strojů).

Témata:  nezaměstnanost Úřad práce ekonomika zaměstnání

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy