Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MMF Řecku finančně nepomůže, tvrdí Reuters

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) se nakonec finančně nezapojí do úvěrové pomoci Řecku. Agentuře Reuters to v rámci pololetního zasedání MMF sdělily dva dobře informované zdroje.

MMF přijme pravděpodobně status zvláštního poradce, aby mohl figurovat u jednání mezi evropskými institucemi a Aténami.

Řecko, které se už v roce 2010 propadlo do hluboké finanční krize, se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). MMF se do třetího programu ani po více než roce svými penězi stále nezapojil, i když Německo jeho účast vyžaduje.

MMF se zdráhá dávat Řecku další peníze a tvrdí, že bez výrazného snížení řecké dluhové zátěže jsou cíle záchranného programu nereálné. Evropa ale výraznější snížení dluhu před splněním podmínek nynějšího programu odmítá, a fond tak zřejmě přijme v pomoci Řecku novou roli. Ta mu umožní mít v jednáních alespoň poradní hlas, uvedly zdroje.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy