Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v Česku v září klesla,

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Na konci září evidoval Úřad práce ČR celkem 378 258 uchazečů o zaměstnání. To je o 10216 méně než v srpnu, o 63 634 méně než v září 2015 a nejméně od prosince 2008, kdy jich bylo 352 250. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 359 294 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání). Podíl nezaměstnaných osob klesl na 5,2 % (srpen 2016 – 5,3 %, září 2015 – 6 %). Uvedl to dnes Úřad práce v tiskové zprávě.

Meziročně se o 32 420 zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR 140 993, což je nejvíce od srpna 2008. Tehdy jich bylo 150 907. V mezinárodním srovnání byla podle EUROSTATU míra nezaměstnanosti v ČR za srpen 3,8 %, tedy nejnižší v EU.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v září 76 regionů. Největší hlásí okres Pelhřimov (o 6,3 %), Chrudim (o 6,2 %), Plzeň-město (o 6 %), Jičín a Ústí nad Orlicí (shodně o 5,8 %), Praha-východ (o 5,7 %) a Klatovy (o 5,4 %). Jediným regionem, ve kterém nezaměstnanost naopak vzrostla, byl okres Prostějov (o 0,4 %).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (shodně 1,9 %), Jindřichův Hradec (2,6 %), Benešov a Jičín (2,8 %), Mladá Boleslav, Pelhřimov a Písek (shodně 3 %) a Prachatice (3,1 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 33 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most a Karviná (shodně 10,6 %), Ostrava - město (9,4 %), Ústí nad Labem (9,3 %), Chomutov (8,9 %), Bruntál (8,7 %), Děčín (7,7 %), Sokolov (7,3 %), Hodonín (7,2 %), Znojmo, Brno-město a Louny (shodně 7,1 %).„Pracovní trh se dostal na úroveň doby před hospodářskou krizí. Česká ekonomika je nadále v dobré kondici a, i díky intenzívní spolupráci se zaměstnavateli v rámci monitoringu trhu práce, se Úřadu práce ČR daří snižovat podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. V meziročním srovnání je letošní zářijová hodnota nejnižší za poslední dva roky. Zatímco v září 2014 tvořili lidé, kteří byli bez práce déle než rok, 45,7 % z celkového počtu nezaměstnaných a o rok později 45 %, letos jejich podíl klesl na 40,8 %," shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V evidenci se objevují nejčastěji absolventi středních škol a učilišť, především pak škol zaměřených na ekonomiku, administrativu, podnikání, gastronomii (kuchař, číšník), hotelnictví, osobní a provozní služby (kadeřník). Naopak velké šance na získání práce v co nejkratší době po ukončení školy mají absolventi vysokých škol, především lékařských fakult, a absolventi technických, zejména strojírenských a elektro oborů. Velká poptávka je také po absolventech řemeslných oborů.

Zaměstnavatelé měli v září největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, pomocné pracovníky v oblasti těžby a stavebnictví, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů), obsluhu pojízdných zařízení či prodavače. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí.

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v září 41,4 roku. Mezi evidovanými bylo 121 354 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti sepodíleli 32,1 %.

Témata:  nezaměstnanost Úřad práce ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy