reklama

"Trh práce je v dobré kondici, a tak dokáže rychle absorbovat i čerstvé absolventy," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

"I když je září tradičně měsícem, kdy na trh po prázdninách vstupují čerství absolventi, byl v září tento fakt převážen celkově pokračující příznivou situací včetně tvorby pozimních míst sezonního charakteru, zejména v zemědělství," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Rovněž podle odbornice na řízení lidských zdrojů v PwC Česká republika Andrey Linhartové Palánové díky pokračujícímu růstu ekonomiky a nedostatku lidí v řadě firem však nezaměstnanost může letos nadále klesat. "Nová místa vytváří zejména průmysl, ale i další obory, kde chybí zaměstnanci, a to od pracovníků do provozu, přes řidiče a nejrůznější specialisty, až po IT odborníky a zkušené manažery," uvedla.

Zároveň údaje podle Vejmělka potvrzují strukturální nerovnováhy na trhu práce. "Současní nezaměstnaní nejsou ochotni či schopni na volná pracovní místa nastoupit. Důsledkem nedostatku vhodných pracovníků na trhu jsou zvyšující se tlaky na růst mezd," upozornil.

V nadcházejících měsících by měla míra nezaměstnanosti podle Kovandy spíše stagnovat, i když její říjnový pokles podle něj nelze vyloučit. I podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se do listopadu počet nezaměstnaných bude měnit minimálně a v prosinci nastane jeho obvyklý sezonní nárůst.

Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze (20 583), ve Středočeském (18 264), v Moravskoslezském (12 565), Jihomoravském (12 042) a Plzeňském (11 640) kraji. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,7 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (14,1), Ústí nad Labem (11,6), Chomutov (10), Sokolov (8,1), Jeseník (7,4), Hodonín (7,3), Znojmo (7,1) a Bruntál (6,5). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízeli zaměstnavatelé ke konci září 42 099 absolventům a mladistvým. Celkem 12 600 míst bylo vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP), uvedl dnes Úřad práce v tiskové zprávě.

Z profesního hlediska bylo v září v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, všeobecných administrativních pracovníků, prodavačů, uklízečů a pomocníků v domácnostech, pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy, řidičů motocyklů a automobilů (kromě nákladních), řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, dále číšníků, servírek, barmanů, kuchařů či pomocných pracovníků v dopravě a ve skladování.