reklama

Proti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta, a to především kvůli levnějším dovoleným na konci letní sezony. Podle statistiků se tak ceny v oddíle rekreace a kultura snížily o 13 procent. Vedle toho zlevnily některé potraviny jako ovoce, jogurty a zelenina a klesly ceny za zboží a služby pro osobní péči.

V meziročním srovnání měl na vývoj inflace vliv zejména nižší růst cen alkoholu a tabáku, například víno zlevnilo o 1,7 procenta. Ceny šly dolů i u potravin, například u pekárenských výrobků a obilovin klesly o 0,4 procenta, u zeleniny o 9,2 procenta a u ovoce o 8,5 procenta.

Na snižování meziroční cenové hladiny působilo také opětovné zlevnění pohonných hmot v dopravě. Jejich ceny byly v září meziročně nižší o 7,3 procenta. Ceny zemního plynu pro potřeby bydlení proti loňskému září klesly o 6,9 procenta.

"Doba velmi nízké inflace se však i tak chýlí ke svému konci s tím, jak se začínají zvyšovat ceny pohonných hmot a zejména pak i služeb na českém trhu. Inflace už v závěru roku zamíří nad hranici jednoho procenta, a dostane se tak do tolerančního pásma centrální banky," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

"V závěrečném čtvrtletí letošního roku bude tempo růstu cen zrychlovat, když do inflace přestanou záporně přispívat potraviny a pohonné hmoty. Z pohledu České národní banky se nic nemění," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

"V dalších měsících tempo růstu cenové hladiny zrychlí a ke konci roku se bude pohybovat nad jedním procentem, neboť postupně odezní efekt meziročního zlevnění pohonných hmot," uvedl i hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Také podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela inflace bude v následujících měsících zrychlovat. Na přelomu roku by měla podle něj dosáhnout 1,5 procenta a v druhé polovině roku již přesáhne dvě procenta.

Inflace se nadále nachází výrazně pod cílem ČNB

"Celková meziroční inflace byla v září lehce nad očekáváním ČNB. Na tom se podílel nepatrně mírnější meziroční pokles regulovaných cen a cen potravin oproti tomu, co prognóza předpovídala. V opačném směru na odchylku od prognózy působil poněkud hlubší než očekávaný meziroční propad cen pohonných hmot," Petr Král, náměstek ředitele sekce měnové.

Zveřejněná data potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB, která předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Podle této prognózy inflace na horizontu měnové politiky, tedy ve druhé polovině roku 2017, mírně přesáhne 2% cíl, jehož udržitelné plnění je podmínkou pro návrat do standardního režimu měnové politiky. "Domácí náklady znatelně porostou na celém horizontu prognózy vlivem zvyšujících se mezd i ceny kapitálu v podmínkách pokračujícího růstu české ekonomiky. Zároveň postupně odezní protiinflační působení dovozních cen. Během roku 2018 se pak inflace bude navracet k cíli shora," dodal Král.