Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se připojí k omezení těžby ropy, prohlásil Putin na energetickém kongresu v Turecku

Ropná rafinerie
Ropná rafinerie
Foto: Pixabay

Istanbul - V Turecku se dnes konal energetický kongres. Prezident Vladimir Putin na něm prohlásil, že se Rusko připojí k omezení těžby ropy, na němž se minulý měsíc dohodla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Kartel OPEC se v září nečekaně dohodl na snížení produkce ropy v pásmu 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. To by bylo dvě až tři procenta pod dosavadní produkcí a zároveň by to bylo první snížení těžby za osm let. Podrobnosti, včetně kvót pro jednotlivé členy, chce kartel dojednat na svém listopadovém zasedání.

Putin dnes řekl, že Rusko navzdory současným problémům zůstane spolehlivým dodavatelem energií na světový trh. Rusko bude také nadále investovat do těžby a bude pokračovat v projektu plynovodu TurkStream, který má přivádět plyn z Ruska do Turecka a pak dál do Evropy.

"Rusko je připraveno připojit se ke společným opatřením na omezení produkce a vyzývá ostatní exportéry, aby udělali totéž," řekl Putin. "V současné situaci je zmrazení či dokonce snížení produkce ropy pravděpodobně jediným správným rozhodnutím, abychom na trhu udrželi stabilitu," dodal.

Témata:  Vladimír Putin Rusko ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy