Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nízká valorizace penzí prý může způsobit pokles reálné kupní síly

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes se dnes setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Po schůzce varoval, že hrozí pokles reálné kupní síly penzí.

Kvůli letošní nízké valorizaci penzí hrozí, že jejich reálná kupní síla dále poklesne. Sociální postavení důchodců přitom klesá již třetím rokem, varoval Pernes.

Zeman se prý zajímal o životní podmínky českých seniorů a o změny za poslední rok. „Moc pokroku učiněno nebylo," tvrdí Pernes. Přivítal však, že se pro příští rok podmínky valorizace zlepší. Penze vzrostou průměrně o 308 korun. Neopomněl však také dodat, že státní zaměstnanci si díky zvýšení platů polepší výrazně více.

Debatovalo se také o penzijní reformě a myšlence určení maximální hranice pro možnou výši penzí. „Pan prezident zastropování penzí odmítá. Existuje jen několik desítek lidí, kteří mají vysoké penze," řekl Pernes.

Senioři se s hlavou státu každoročně scházejí u příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října. Dvakrát se setkali s prezidentem Václavem Klausem, počtvrté je přijal Zeman. „Dnešní schůzka, které se účastnila dvaatřicetičlenná delegace Rady seniorů ČR, byla uzavřením oslav tohoto svátku," uvedl Pernes.

Témata:  Zdeněk Pernes Miloš Zeman důchodci důchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy