Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk Lufthansy roste. Blíží se ale těžké časy, varují analytici

Lufthansa
Lufthansa
Foto: lufthansa.com

Berlín - Čistý zisk Lufthansy ve třetím čtvrtletí stoupl o 79 procent na 1,4 miliardy eur. Hospodaření německých aerolinek podpořil mimořádný zisk související se změnami zaměstnaneckého penzijního pojištění.

Příjmy a provozní zisk však klesly. Tržby se snížily o jedno procento na 8,8 miliardy eur. Provozní zisk bez mimořádných položek klesl o šest procent na 1,15 miliardy eur, přestože náklady na pohonné hmoty se výrazně snížily. Lufthansu, stejně jako další evropské aerolinky, letos trápí stávky leteckých dispečerů a oslabení poptávky kvůli obávám z terorismu.

Lufthansa nyní očekává ve čtvrtém čtvrtletí zvýšení kapacity přepravy o 8,7 procenta. To je o jeden procentní bod méně, než aerolinky uváděly doposud. Za celý rok se má kapacita přepravy zvýšit o 5,2 procenta místo původně plánovaných 5,4 procenta.

Po období levných pohonných hmot a silné poptávce po cestování se analytici obávají, že evropským aerolinkám nastávají obtížné časy.

Poptávku snižují obavy o bezpečnost a nízkonákladové společnosti navyšují počty sedadel, aby tak využily výhod levného benzinu a zvýšily podíl na trhu. Lufthansu ohrožuje zvláště Ryanair, který masivně expanduje v Německu.

Témata:  Lufthansa Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy