reklama

"Růst v eurozóně byl ve třetím čtvrtletí omezený kvůli zpomalení v Německu," uvedl analytik Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight. Předpověděl nicméně, že ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst eurozóny zrychlí na 0,4 procenta.

V celém letošním roce by růst eurozóny podle Archera mohl dosáhnout 1,6 procenta, napřesrok by ale kvůli politické nejistotě mohl zpomalit až na 1,3 procenta. "Politické prostředí by mohlo pro růst eurozóny v příštích měsících představovat čím dál větší problém," uvedl Archer. "Červnové odhlasování brexitu a listopadové zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA vyvolává obavy z možných politických šoků v eurozóně," dodal.

Eurostat dnes rovněž zopakoval, že v meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny zvýšil o 1,6 procenta, zatímco v celé EU meziroční tempo růstu dosáhlo 1,8 procenta. V obou případech růst zůstal na úrovních z předchozího kvartálu.

Nejrychlejšího meziročního růstu podle dostupných údajů z jednotlivých zemí dosáhlo v rámci EU Rumunsko, jehož ekonomika vzrostla o 4,6 procenta. Nejhůře si naopak vedlo Lotyšsko, kde HDP vykázal růst jen o 0,7 procenta.

Evropská komise minulý týden předpověděla, že růst ekonomiky eurozóny v příštím roce zpomalí na 1,5 procenta z letošních 1,7 procenta. ECB se snaží hospodářský růst v eurozóně podporovat nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Údaje institutu ZEW signalizují, že investoři jsou optimističtí ohledně vyhlídek německé ekonomiky, navzdory překvapivému vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách ve Spojených státech. Šéf institutu ZEW Achim Wambach nicméně upozornil, že po amerických volbách došlo k určitému zhoršení ekonomické nálady.

Analytik Carsten Brzeski z ING Bank dnes upozornil, že německá ekonomika by mohla utrpět znatelnou újmu, pokud se Spojené státy skutečně uchýlí k většímu využívání protekcionistických opatření, jak během své předvolební kampaně sliboval Trump. Spojené státy jsou největším obchodním partnerem Německa.

Německá ekonomika nyní roste zejména díky domácí spotřebě, zatímco dříve byl jejím hlavním motorem export.