reklama

"V podnikatelské delegaci máme zastoupeno spektrum českých firem, a to z oblastí energetiky, dopravní infrastruktury, strojírenství a samozřejmě stavebnictví," upozorňuje viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář, který podnikatelskou misi do Kazachstánu vede.

V 17milionové zemi totiž probíhají velké infrastrukturní projekty – mezinárodní dopravní koridory, na kterých by se mohly podílet i české firmy. Země navíc disponuje obrovskými zásobami nerostných surovin, jako je například uran a ropa, a vůči zahraničním investorům vede i vstřícnou politiku.

Kazachstán přijal v únoru loňského roku novou hospodářskou politiku nazvanou Nurly žol. Ta je zaměřena na vytváření efektivní dopravně-logistické infrastruktury v jednotlivých směrech od hlavního města Astany i na energetické projekty.

Kazachstán je největším světovým vývozcem uranu, ročně také těží 80 milionů tun ropy, jejímž je mimo jiné třetím největším dodavatelem do ČR. Na konci října byla zahájena těžba ropy a plynu také z obrovského ropného pole Kašagan, největšího pole objeveného od roku 1968. Jeho celkové zásoby se odhadují na 35 miliard barelů ropy.

Ke kulatému stolu v Almaty, který uvede ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, usednou čeští a kazašští podnikatelé v sektoru cestovního ruchu.