Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoupnou mzdy v Aholdu? Sobotka jednal s velvyslancem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jednal s nizozemským velvyslancem Eduardem Hoeksem o nízkých platech v Aholdu. Odbory se s vedením obchodního řetězce zatím nedokážou dohodnout na nárůstu mezd v příštím roce ani na jednorázovém letošním dorovnání.

Podle odborářů působících ve společnosti berou provozní zaměstnanci Aholdu jako skladníci nebo pokladní kolem 12.500 Kč hrubého měsíčně. Společnost tyto údaje rozporuje, mzda podle ní činí 15.500 korun včetně takzvané variabilní složky, kterou Ahold začal uplatňovat začátkem letošního roku.

Hoeks by měl podle Sobotky informovat vedení mateřské společnosti Ahold o nízkých mzdách, které firma vyplácí svým zaměstnancům v Česku. Zároveň by měl o situaci informovat i nizozemské ministerstvo zahraničí.

"Firma Ahold i další nadnárodní společnosti dosahují v ČR velkých obratů, mají velké zisky, odvádí velké dividendy svým vlastníkům, ale příliš málo peněz tady nechávají pro naše zaměstnance," uvedl Sobotka.

Většina velkých obchodních řetězců v ČR v poslední době zlepšila hospodaření. Český Ahold v letošním prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 75 procent na sedm milionů eur (189,2 milionu Kč).

Západní země jako Francie, Belgie nebo Nizozemsko podle Sobotky často řeší sociální dumping, kdy pracovníci z východu berou nižší mzdy a tamní obyvatelé jim nemohou na trhu práce konkurovat. Podle premiéra se to však nezmění, dokud se nezačnou platové podmínky v Evropě sjednocovat, tedy by měly růst i platy v ČR.

Maloobchodní řetězec Ahold v pátek v kolektivním jednání s odbory navrhl pro příští rok růst mezd provozních zaměstnanců v průměru o 8,5 procenta, pro rok 2018 o dalších sedm procent. Odboráři chtějí letos přidat jednorázově 1000 korun a v příštím roce sedmiprocentní zvýšení mezd.

Témata:  Bohuslav Sobotka Velvyslanectví Nizozemska platy Ahold Albert

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy