reklama

Z pohledu letecké společnosti jsou části požadavků pilotů nelegální, proto se Lufthansa snažila stávce zabránit. Podle odhadů ji stávka stojí kolem deseti milionů eur (270 milionů Kč) denně. Stejně jako dnes soud v Mnichově, odmítly již minulé úterý argumenty Lufthansy dva soudy ve Frankfurtu nad Mohanem.

Piloti následně původně jednodenní protest prodloužili, nakonec se protáhl na čtyři dny. Dopady stávky za zvýšení platů o celkem 22 procent už minulý týden pocítilo kolem 350.000 cestujících, společnost kvůli ní zrušila na 2800 letů.

Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí i s příplatky 73.000 eur ročně (téměř dva miliony Kč), piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255.000 eur ročně (6,8 milionu Kč). Průměrný roční plat se v Německu pohybuje kolem 32.650 eur (883.000 Kč).

Stávka si v úterý vyžádá i zrušení čtyř příletů a tří odletů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Čtyři páry letů mezi Prahou a Frankfurtem budou zrušeny i ve středu, k tomu je navíc nahlášeno zrušení jednoho páru spojů Praha-Mnichov, řekla ČTK mluvčí letiště v Praze-Ruzyni Marika Janoušková.

Dopady stávky za zvýšení platů o celkem 22 procent už minulý týden pocítilo zhruba 350.000 cestujících, společnost kvůli ní zrušila na 2800 letů, včetně spojení s Prahou. Lufthansa zatím požadavky pilotů, s nimiž je prý připravena kdykoliv jednat, odmítá a navrhuje zvýšení platů o jednotky procent.