Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Samsung je pod tlakem, zváží rozdělení firmy

Samsung
Samsung
Foto: Pixabay

Soul - V Samsung Electronics dnes zasedla správní rada a po jednání oznámila, že firma přehodnotí svou strukturu a zváží rozdělení skupiny na dvě. Jihokorejská společnost je pod silným tlakem některých investorů v čele s americkým fondem Elliott Management, aby se rozdělil na holdingovou firmu a provozní společnost.

Samsung uvedl, že za letošní rok proti loňsku zvýší dividendu o 36 procent a celkem za dividendy vyplatí zhruba čtyři biliony wonů (87,3 miliardy Kč). Akcie, které se firma rozhodla odkoupit, poté zruší.

Firma najme vnější poradce, kteří důkladně zhodnotí optimální firemní strukturu. Vedení však zdůraznilo, že rozhodnutí zatím nenaznačuje, pro co se nakonec firma rozhodne. Tlak na restrukturalizaci se navíc zvýšil po fiasku se smartphonem Galaxy Note 7.

Kvůli zlepšení řízení chce společnost také jmenovat nejméně jednoho nového, zahraničního a nezávislého člena správní rady, která má nyní devět členů. Vytvoří také samostatný řídící výbor.

V současnosti jsou firmy v rámci skupiny Samsung Group propojené prostřednictvím komplikované sítě křížového vlastnictví akcií, což spojuje firmu Samsung Electronics s mnoha jinými přidruženými a dceřinými firmami ze skupiny Samsung, od lodní dopravy po těžký průmysl a pojišťovnictví. Investoři tak nejsou schopni správně vyhodnotit, jaká je aktuální hodnota jednotlivých firem ze skupiny, upozornila BBC.

Výhodou rozdělení Samsung Electronics na dvě části by bylo, že křížové vlastnictví akcií by mělo dopad jen na holdingovou firmu. Provozní firma by byla hodnocena samostatně.

Témata:  Samsung firmy Jižní Korea

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy