Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici by rádi přidali na penzi, jenže není odkud

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Výše penzí je častým předmětem diskuzí a hádek nejen mezi poslanci a politiky, ale i v rámci široké veřejnosti. Zatímco lidé volají po co nejvyšších důchodech, politici jsou v tomto ohledu střídmí. Přiznávají sice, že by penze mohly být vyšší, není na ně ale kde vzít.

Na přelomu let 2015 a 2016 se senioři dočkali slibovaného růstu penzí. V rámci valorizace důchodů v roce 2016 došlo od lednové splátky důchodu ke zvýšení základní výměry o 40 korun. Příjemným bonusem byl jednorázový příspěvek k penzi ve výši 1200 korun, který stát vyplácel v únoru a březnu a který de facto navýšil v poměru k počtu měsíců důchod o dalších 100 korun měsíčně.

I přesto si důchodci polepšili méně, než mezi lety 2014 a 2015. Na rozdíl od současných 140 korun měsíčně si tehdy senioři polepšili o 205 korun. Podobně by tomu ale mělo být i příští rok. Podle ministra financí a šéfa koaličního hnutí ANO Andreje Babiše by penze mohly stoupnout opět o zhruba 200 korun.

"Na rok 2017 to vychází zhruba na 200 Kč. Já jsem navrhnul 300 Kč měsíčně a nyní řešíme, jak ten rozdíl vyplatit," uvedl pro EuroZprávy.cz Babiš. Podotkl ale, že už nyní tvoří důchody téměř třetinu výdajů celého státu. 

Z navyšování důchodů o desetikoruny není nadšená ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. "Zvyšování důchodů v řádech desetikorun považuji za výsměch lidem, kteří celý život pracovali a odváděli peníze do důchodového systému, proto si zaslouží si důstojné podmínky," přiznala už dříve ministryně. Sama by byla také ráda, kdyby penze stoupaly o zhruba 300 korun ročně bez ohledu na to, jak se daří ekonomice státu. To je ale faktor, který nelze jen tak opomíjet.

Společnost to nechce slyšet?

Navýšení důchodů se nebrání ani opozice. Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová přiznává, že vyšší valorizace by se bezesporu líbila všem. "Podíváme-li se však na demografický vývoj, není bez reformy ani stávající úroveň udržitelná," obává se. "Čísla jsou neúprosná, i když to velká část společnosti nechce slyšet," upozornila server EuroZprávy.cz. 

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se ale domnívá, že si chce koalice naklonit téměř tři miliony penzistů před parlamentními volbami, které proběhnou příští rok v říjnu. "To je možnost vlády dělat populistická řešení, která možná někdo v budoucnu zaplatí... nebo taky ne," řekl České televizi Kalousek.

V klidu ale paradoxně mohou zůstat mladí lidé. Podle nové zprávy o stavu českého hospodářství důchodový systém sice zůstane v minusu, ani v roce 2060 by ale neměl překročit dvě procenta HDP. Stát tak bude i nadále dotovat důchodový systém desítkami miliard ročně. Podle odhadů ministerstva financí by ale mohli lidé v příštích desítkách let dosáhnout na slušné důchody.

Témata:  důchody Andrej Babiš TOP 09 důchodci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy