Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účtenkovka odstartuje v polovině roku 2017, opozici loterii kritizuje

Účtenky, ilustrační fotografie
Účtenky, ilustrační fotografie
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes odsouhlasila plán ministerstva financí na zřízení takzvané Účtenkovky. Tato loterie se stane součástí elektronické evidence tržeb (EET), nebude tedy spadat po zákon upravující provozování hazardních her. Opozice už loterii kritizuje.

Ministerstvo financí plánuje spustit účtenkovou loterii k EET v polovině příštího roku. Ročně chce rozdělit výhry až za 65 milionů korun. Hodnota prvních pěti výher bude v rozmezí od 100.000 korun do milionu korun, včetně věcné výhry automobilu. Na zajištění loterie MF vypsalo otevřené výběrové řízení.

Na zabezpečení loterie je podle materiálu ve státním rozpočtu na příští rok vyhrazeno 100 milionů korun, z toho 65 milionů je určeno na výhry. Na propagaci loterie počítá MF s 20 miliony korun.

Materiál MF popisuje zkušenosti s podobnou loterií v zahraničí. Pravidelně se koná v Portugalsku, jako opatření doplňující evidenci tržeb je zavedena například na Maltě, v Chorvatsku, Polsku a na Slovensku. Současně se zavedením online evidence tržeb ji spustilo i Slovinsko. Dlouhodobě se koná na Tchaj-wanu a v minulých letech se uskutečnila v Chile nebo Argentině.

Pravicová opozice nešetří kritikou. "Z účtenkové loterie mně běhá mráz po zádech. Je to sázka na závist, která společnost ještě více rozdělí. Platit daně by měl každý a jejich neplacení je trestný čin. Ale elektronická evidence tržeb spojená s touto loterií rozhodně není správná cesta, jak v Česku narovnat podnikatelské prostředí," uvedl dnes Michal Kučera, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09.

Témata:  vláda elektronická evidence tržeb účtenky

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 11:05

S nepravdivými informacemi na internetu se setkalo 45 procent Čechů a 58 procent Slováků

Během prvního čtvrtletí tohoto roku se s nepravdivými informacemi na internetu setkalo 45 procent Čechů a 58 procent Slováků. Často se jednalo o témata spojená s ukrajinskou válkou a domácí i světovou politikou, přičemž na Slovensku byla pozornost zaměřena zejména na nedávné prezidentské volby. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy