reklama

„Chci snížit spotřební daň na pivo, která byla původně zvýšena Fischerovou vládou v roce 2009 z důvodu boje s hospodářskou krizí, ale toto původně dočasné opatření vláda zatím nezrušila. Snížení daně pomůže zejména malým pivovarům, které přispívají k pestrosti trhu a obvykle vaří velmi kvalitní pivo. Jsou to často rodinné podniky, které tady fungují, zaměstnávají místní obyvatele. Proto jim chceme pomoci. Navrhujeme snížení z 32 Kč na 26,8 Kč, pro nejmenší pivovary dokonce na 12 Kč. Opatření by zároveň znamenalo aspoň částečnou kompenzaci restauracím, které musely s vysokými náklady zavádět EET,"vysvětloval návrh předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Toto opatření přivítal i Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. „Malé, často rodinné pivovary, mohou jen těžko čelit mezinárodní konkurenci obřích korporací. Je to nerovný boj, ale snížení spotřební daně zejména malým pivovarům by pokřivený trh aspoň částečně narovnalo," chválí opatření Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

ODS chce snížit sazby tak, aby se blížily úrovním před rokem 2010, kdy je Parlament zvýšil kvůli zvýšení příjmů státního rozpočtu. Snížením daně chce ODS restauratérům kompenzovat zavedení elektronické evidence tržeb (EET). O předloze bez ohledu na stanovisko vlády rozhodnou poslanci.

Vláda měla podle podkladů pro dnešní jednání uvést, že návrh není zcela slučitelný s právem Evropské unie a pivo v jeho důsledku nemusí zlevnit.

Podle vlády by snížení základní sazby znamenalo u půllitru desetistupňového piva úsporu asi 0,30 Kč. Podle podkladů pro dnešní jednání by měli ministři poukázat na to, že navrhované snížení nezaručuje pokles cen pro restaurace ani pro spotřebitele. Vláda také odhaduje roční výpadek příjmů z daně na 800 milionů korun, zatímco ODS odhadla čistý výpadek na 500 milionů ročně.

Také navrhované snížení sazby pro nejmenší pivovary s výrobou do 10.000 hektolitrů až na 12 Kč není podle vlády v souladu s požadavky EU. Vláda navíc tvrdí, že snížením spotřební daně z piva by vznikla nerovnost ve zdaňování spotřební daní, která by mohla být chápána jako nežádoucí signál o politické vůli ke snižování i jiných sazeb spotřebních daní, například u lihu, minerálních olejů nebo cigaret.