Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé před Vánoci nakupují ve velkém. O zlaté neděli utráceli více než před týdnem

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Češi letos v obchodech utrácí jako o závod. O zlaté adventní neděli utratili o desítky procent více peněz ve srovnání s minulým víkendem.

Lidé už nekupovali jen dárky, ale i potraviny na štědrovečerní večeři, vyplývá z ankety ČTK mezi tuzemskými obchodníky. Pod stromeček se kupuje vedle oblečení a hraček hlavně elektronika, tedy mobilní telefony, notebooky či herní konzole.

"Prodeje o tomto víkendu výrazně překonaly ten předchozí. Ve srovnání s běžným víkendem v roce jsou tržby vyšší o několik desítek procent. V některých kategoriích jde až o 70procentní nárůsty," řekla ČTK mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Proti předchozím adventním víkendům se změnil obsah nákupních košíků. Zákazníci nekupují jenom dárky, ale zvýšené prodeje jsou patrné především u potravin na sváteční tabuli, a sice ryb, sýrů, masa, alkoholu nebo exotických plodů a sušeného ovoce.

Několikanásobně rostou prodeje vinných klobás a ručně pletených vánoček a věnců a cukroví, které si zákazníci objednávají také na váhu. Zájem je o různé druhy alkoholu, lidé proti loňskému roku více investují do dárkových balení prémiových rumů a bylinných likérů, dodala Hobíková.

Vyšší návštěvnost i tržby během posledního adventního víkendu ve srovnání s loňskem potvrzuje také nákupní centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku.

"Počet návštěvníků se o víkendu vyšplhal na více než 20.000, proti loňsku jde o nárůst o 16 procent," uvedla marketingová manažerka centra Anna Karásková. Podobně rostly i útraty zákazníků. Vedle klasické zimní kolekce Češi na Vánoce více nakupují i oděvy a obuv pro sportovní vyžití a outdoorové aktivity, dodala.

I obchodní centra a trhy v Brně navštívily poslední víkend před Vánocemi stovky tisíc lidí. Jenom do Vaňkovky poblíž vlakového nádraží přišlo za sobotu a neděli odhadem kolem 200.000 lidí, řekl dnes ČTK její ředitel Martin Kondrát. Desítky tisíc návštěvníků zavítaly i na vánoční trhy na náměstí Svobody.

Mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová uvedla, že obchodní střediska hlídají desítky policistů. Policie zaznamenala několik menších nehod poblíž Olympie, které zpomalily provoz. Žádná z nich ale nebyla vážná a dálnice jede, doplnila mluvčí.

Olympie je nedaleko Brna u dálnice D2. Situaci navečer mírně zkomplikoval sníh. "Evidujeme několik ťukanců. Vytvořily se trochu kolony, ale auta jedou. Řidiči by měli počítat se zdržením a s tím, že to může klouzat. Podmínkám by měli přizpůsobit rychlost," uvedla Komárová.

Témata:  Vánoce nákupy obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy