Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU překračuje pravomoci, zuří Irsko a odvolalo se proti daním Applu

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Brusel/Dublin - Evropské komise v srpnu rozhodla, že Irsko řadu let daňově zvýhodňovalo americkou firmu Apple. Dublin podal odvolání a mimo jiné tvrdí, že Brusel překročil své pravomoci. Prý také nepřípustně zasáhl do suverenity země.

Podle agentury Reuters to vyplývá z právních argumentů, které Irsko a Apple dnes předložily jako základ pro své odvolání.

Apple měl s irskou vládou uzavřenou dohodu, díky které platil výrazně nižší daně. Evropská komise koncem srpna rozhodla, že dohoda je neoprávněnou státní pomocí a nařídila Applu doplatit na daních do irské státní pokladny 13 miliard eur plus úroky.

Irsko ale tvrdí, že daňové otázky jsou v kompetenci jednotlivých členských zemí. Zacházení se společností Apple se podle Dublinu neodchýlilo od normálního zdanění.

Kvůli nízkým daním získalo Irsko pověst daňového ráje, což se stalo kontroverzním tématem v době po vypuknutí úvěrové krize, kdy země musela kvůli hrozícímu bankrotu dostat finanční pomoc od EU.

Témata:  Irsko EU Apple

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy