Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká ekonomika ve 3. čtvrtletí rostla tempem 3,5 procenta ročně

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Ministerstvo obchodu USA dnes v konečné zprávě uvedlo, že americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla tempem 3,5 procenta ročně, což je nejrychlejší růst za poslední dva roky. Jedná se o lepší výsledek, než jaký tipovali analytici.

Úřad tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) odhadl na 3,2 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že tempo růstu HDP bude po zpřesnění dat vyšší pouze o desetinu procentního bodu.

Spotřebitelské výdaje, které se na výkonu americké ekonomiky podílejí asi dvěma třetinami, vzrostly o tři procenta.

Export vzrostl o deset procent, nejrychleji od čtvrtého čtvrtletí roku 2013. Způsobil to hlavně citelný nárůst vývozu sójových bobů, za kterým byla slabá sklizeň v Argentině a Brazílii.

Ekonomika USA dle odobrníků stojí na pevných základech. To byl tento měsíc i jeden z hlavních důvodů, proč americká centrální banka (Fed) zvýšila své základní úrokové sazby.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy