reklama

Dohoda o urovnání, jejíž konečná podoba ještě musí být schválena, podle agentury Reuters přináší bance určitou úlevu. Zářijová zpráva o požadavku na zaplacení 14 miliard dolarů vedla k prudkému poklesu ceny akcií banky a vyvolala obavy z širší krize v evropském bankovním sektoru. Po dnešním oznámení dohody zamířily akcie banky vzhůru a připisovaly si až čtyři procenta.

Podobnou dohodu krátce po Deutsche Bank ohlásila rovněž švýcarská banka Credit Suisse, která v USA zaplatí 5,3 miliardy dolarů (137 miliard Kč). Akcie Credit Suisse díky dohodě posílily zhruba o dvě procenta.

Deutsche Bank a Credit Suisse patří mezi řadu finančních institucí, které americké úřady začaly vyšetřovat kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009.

Americká vláda banky viní z toho, že poskytovaly investorům zavádějící informace o kvalitě těchto cenných papírů. Ve čtvrtek americké ministerstvo spravedlnosti kvůli těmto obviněním zažalovalo britskou banku Barclays. Ta dnes uvedla, že obvinění odmítá a že se hodlá "energicky bránit".