Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize ve stavebnictví? Zástupci firem otevřeně promluvili, bojí se toho, co příjde

Stavebnictví
Stavebnictví
Foto: www.heluz.cz

Praha - Pětina stavebních firem v Česku označuje současný stav v oboru za krizi. Podle necelé třetiny naopak přijde krize nejdříve v roce 2020 a bude trvat maximálně čtyři roky. Pro příští rok očekávají firmy růst sektoru v průměru o 2,2 procenta. Na kladném vývoji se shodlo 76 procent z nich.

Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research ve spolupráci s firmou SGCP, divize Weber. V listopadu v něm oslovily více než stovku ředitelů stavebních firem.

"České stavebnictví je i přes některé pozitivní výkyvy v permanentní recesi od roku 2009. A obtížně se hledají impulsy, které by v následujících dvou letech znamenaly obrat k lepšímu," uvedl generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.

Podle ředitele CEEC Research Jiřího Vacka stavebnictví v porovnání s loňským rokem ubyly zejména velké veřejné zakázky. "Problém spočívá spíše v nepřipravenosti projektů, než nedostatku finančních zdrojů. Situace by se ale měla v příštím roce vzhledem k velkému objemu rozpracovaných projektů zlepšit," doplnil Vacek.

"Vývoj stavebnictví závisí v krátkodobém horizontu na politické vůli a já osobně v tomto ohledu věřím, že nás v nejbližší době čeká mírný růst. Potřeba dobudovat kvalitní infrastrukturu je obrovská. Budou-li věci fungovat normálně, má stavebnictví prostor k růstu i v delším horizontu," dodal ekonomický ředitel Strabag Rail Luboš Tomášek.

Témata:  stavebnictví firmy ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy