Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf německé centrální banky chce prověřit plán na záchranu italské Monte dei Paschi di Siena

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín/Řím - Plán na státní záchranu třetí největší italské banky Monte dei Paschi di Siena je třeba pečlivě přezkoumat s ohledem na dodržování pravidel Evropské unie. V rozhovoru s listem Bild to řekl šéf německé centrální banky a člen rady Evropské centrální banky (ECB) Jens Weidmann.

"Státní peníze jsou nyní (při záchraně bank) považovány za ten nejkrajnější prostředek," uvedl šéf Deutsche Bundesbank, jak se německá centrální banka oficiálně nazývá. Weidmann také upozornil, že podle nových pravidel by měli být při záchraně bank chráněni daňoví poplatníci a zodpovědnost by měli nést investoři.

Šéf Bundesbank rovněž poukázal na to, že zachraňovaná banka musí mít zdravé ekonomické jádro a že státní peníze nemohou sloužit ke krytí ztrát očekávaných v budoucnosti. "To vše je nyní zapotřebí pečlivě přezkoumat," prohlásil.

Italská vláda schválila plán na záchranu společnosti Monte dei Paschi v pátek. Pád banky by ohrozil úspory tisíců Italů a podle analytiků by mohl vyvolat krizi v celém italském finančním sektoru. Monte dei Paschi je nejstarší bankovní institucí na světě, založena byla v roce 1472.

Banka minulý týden oznámila krach svého plánu na získání potřebného kapitálu v objemu pěti miliard eur (135 miliard Kč) od soukromých investorů. Vláda pak schválila vytvoření fondu ve výši 20 miliard eur (540 miliard Kč) pro Monte dei Paschi i další banky, které se potýkají s nedostatkem kapitálu. Upozornila přitom, že podrobnosti plánu na záchranu Monte dei Paschi teprve budou vypracovány. Plán pak musí schválit Evropská komise.

Italský premiér Paolo Gentiloni uvedl, že cílem státního zásahu je zajistit co největších ochranu úsporám obyvatel a posílit bankovní sektor. Tato intervence v podstatě znamená zestátnění banky, poznamenal Bild na svých internetových stránkách.

Témata:  Deutsche Bank EU EUR (euro)

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy