reklama

Operátoři se provinili dohodou o propojování sítí. Jde o letitý spor, který ÚOHS poprvé pokutoval v roce 2003, uvedl dnes v tiskové zprávě. Vodafone má zaplatit pokutu 49,6 milionu korun a O2 sankci 49,5 milionu Kč. Oba operátoři se proti rozhodnutí odvolají.

Pokuty jsou nyní vyšší než původně, protože úřad zohlednil dobu trvání dohody. Podle něj trvala od roku 2001 až do současnosti. Dohodu původně uzavřely Vodafone a společnost Eurotel Praha, spol. s r.o., jejímž je 02 Czech Republic a.s. právním nástupcem. Jedna z firem už podala rozklad, takže se případem bude znovu muset z

abývat předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rafaj dnes uvedl, že firmy uzavřely a následně plnily dohody, podle nichž si dohodly realizaci propojení sítí výhradně přímým propojením, pokud toto bylo k dispozici a pokud jeho kapacita byla dostačující.

"Jedná se o spor ještě z dob fungování společnosti Eurotel, který se vleče již mnoho let. Jsme přesvědčeni, že jsme žádný správní delikt nespáchali, proto se budeme proti rozhodnutí ÚOHS odvolávat," řekla ČTK mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Podle Vodafonu je rozhodnutí nezákonné a firma proti němu podala rozklad. "Vodafone v řízení jednoznačně prokázal aktivní užívání nepřímého propojení do sítě O2. Úřadu je také známo, že nepřímé propojení byl Vodafone (respektive Oskar) donucen zrušit v roce 2002 pravomocným rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu. Rozhodnutí ÚOHS má i řadu dalších věcných chyb, na jejichž základě se budeme proti rozhodnutí bránit," uvedla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.