Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VW už je opět na čele světového automobilového trhu

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Tokio - Navzdory emisnímu skandálu Dieselgate se Volkswagen vrácí do čela světového automobilového trhu. Německý koncern v prvním čtvrtletí předstihl v prodeji japonského konkurenta Toyota Motor.

Společnost Toyota dnes oznámila, že její odbyt se v prvním čtvrtletí propadl o 2,3 procenta na 2,46 milionu vozů. Volkswagen již dříve ohlásil pokles čtvrtletního prodeje o 0,8 procenta na 2,51 milionu vozů.

V letošním prvním čtvrtletí mělo na odbyt Toyoty negativní dopad několikadenní přerušení výroby v japonských továrnách, jež bylo důsledkem nedostatku oceli po výbuchu v ocelárně Aichi Steel. Volkswagen naopak těžil z oživení poptávky na čínském trhu.

Volkswagenu se podařila předstihnout japonského rivala již v první polovině loňského roku. Po vypuknutí skandálu kolem falšování testů emisí však o vedoucí pozici na trhu přišel. V celém loňském roce zaznamenal Volkswagen pokles dodávek zákazníkům o dvě procenta na 9,93 milionu vozů, zatímco prodej Toyoty se snížil pouze o 0,8 procent na 10,15 milionu vozů.

Témata:  Volkswagen Toyota automobilový průmysl

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy