Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytik: ČNB v lednu intervenovala za 405 miliard

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč odhaduje, že lednové intervence České národní banky proti posilující koruně činily bezmála 15 miliard eur (405 miliard korun), což byla rekordní suma. Centrální banka se už od listopadu 2013 snaží uměle udržovat kurz 27 korun za euro.

"Úctyhodné" lednové objemy podle Jáče naznačuje vývoj bilance ČNB, kterou centrální banka zveřejnila dnes. "Za celý leden činil růst pohledávek ČNB vůči zahraničí o něco více než 15 miliard eur. Ačkoli část tohoto nárůstu jde na vrub konverze přílivu prostředků z evropských fondů, tak údaje o vývoji bilance ČNB naznačují, že devizové intervence dosáhly letos v lednu historického objemu: bezmála 15 miliard eur," uvedl Jáč.

Z údajů o vývoji bilance ČNB je podle Jáče zároveň patrné, že koncem ledna spekulativní tlaky na budoucí posilování koruny v porovnání s prvními lednovými týdny polevily.

"Inflace v závěru loňského roku výrazně zrychlila a vrátila se k dvouprocentnímu cíli. Podle prognózy se inflace dále zvýší do horní poloviny tolerančního pásma cíle a na horizontu měnové politiky se bude k cíli navracet shora. Počínaje zhruba polovinou roku 2017 dojde dle nové prognózy ke splnění podmínek pro udržitelné plnění dvouprocentního inflačního cíle i do budoucna, tedy i po předpokládaném návratu do standardního režimu měnové politiky," informuje cnb.cz.

Potřeba udržovat měnové podmínky uvolněné v dosavadním rozsahu přetrvává. Bankovní rada 2. února znovu konstatovala, že Česká národní banka neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí letošního roku. Bankovní rada přitom i nadále vidí jako pravděpodobné ukončení závazku okolo poloviny roku 2017.

Témata:  ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy