Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Centrální banka masivně oslabuje korunu, za dobu intervencí nakoupila eura za 900 miliard Kč

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká národní banka (ČNB) dnes zveřejnila údaje svých o devizových obchodech. Od zahájení intervencí v listopadu 2013 nakoupila eura za 900 miliard korun. Na nákup cizí měny může ČNB použít koruny v nekonečném množství, protože českou měnu sama vydává v papírové i elektronické podobě.

V prosinci pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 88 miliard korun. Je to výrazně větší objem než v listopadu, kdy centrální banka za intervence utratila asi 14 miliard korun.

Lednové intervence ČNB byly podle pondělního odhadu analytika Generali Investments Radomíra Jáče rekordní a činily bezmála 405 miliard korun. Dosavadní měsíční rekord drží listopad 2013, kdy ČNB nakoupila eura za 202 miliard korun.

Kurz koruny se dle cnb.cz nestal novým cílem měnové politiky, ale pouze jejím nástrojem používaným od listopadu 2013 místo úrokových sazeb k plnění inflačního cíle. Na základě rozhodnutí bankovní rady se ČNB zavázala, že bude „v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR.“

Intervence na devizovém trhu na oslabení koruny znamenají, že centrální banka nakupuje cizí měnu a prodává koruny. V případě potřeby, tedy bude-li se kurz koruny obchodovat na úrovních neslučitelných s kurzovým závazkem ČNB, zahájí tým obchodníků v Sekci bankovních obchodů ČNB automaticky nákupy zahraniční měny za koruny.

Bankovní rada ČNB minulý týden zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Témata:  ČNB peníze EUR (euro)

Aktuálně se děje

8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy