Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika podle odhadů rostla o 2,5 procenta

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Česká ekonomika loni stoupla zhruba o 2,5 procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků, které oslovila ČTK.

Mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu (HDP) podle nich v posledním čtvrtletí zrychlil na 0,8 procenta. Tahounem růstu zůstala spotřeba domácností. Předloni české hospodářství vzrostlo o 4,3 procenta.

"Měsíční data signalizují, že česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zrychlila proti třetímu čtvrtletí tempo růstu. Spotřeba domácností byla podpořena vyššími mzdami a velmi nízkou nezaměstnaností, a lze proto čekat pokračování jejího stabilního růstu," uvedli analytici Raiffeisenbank.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek očekává mezičtvrtletní růst 0,5 procenta a celoroční 2,4 procenta. Česká ekonomika podle něj v posledním čtvrtletí mírně zrychlila a překonala tak svou letní slabost. Zveřejnění odhadu bude podle něj doprovázeno sdělením, že za růstem na straně produkce stála většina sektorů včetně nejdůležitějšího zpracovatelského průmyslu.

Dosud zveřejněná data nicméně naznačují, že v posledním čtvrtletí se zmírnil meziroční propad investic. Také zásoby zřejmě působily mírně ve prospěch růstu, zatímco čistý export se naopak citelně ztenčil.

Témata:  ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy