Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dotace v Česku jsou složité, panuje chaos, upozornil institut

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Systém přidělování dotací v Česku je příliš složitý, není dobře nastavený ani dostatečně transparentní a je nepřehledný. Uvedlo to 72 procent respondentů v průzkumu Libertariánského institutu, jehož výsledky zveřejnil na dnešní tiskové konferenci. Podle 84 procent respondentů je tato složitost záměrná.

"Můžeme směle odhadovat, že počet dotací je více než 1000 každý pracovní den. Jde o naprosto neuvěřitelné číslo, když si uvědomíte, kolik lidí se v tom pohybuje. Jde o desítky tisíc lidí, kteří netvoří žádné hodnoty. Jen se účastní přehazování peněz z jednoho místa na druhé," řekl předseda Libertariánského institutu Roman Kříž.

Informační systém Centrální evidence dotací z rozpočtu (CEDR) podle Kříže eviduje od roku 2000 přes milion dotací. V systému ale nejsou všechny údaje, které tam mají být. "Zcela mimo CEDR jsou dotace, které přidělují například orgány samosprávy, úřady práce a další subjekty," upozornil Kříž.

Za specifickou kapitolu považuje dotace z EU. Ty jsou podle něj přidělovány často s porušením zákona o ochraně hospodářské soutěže. "V současné době provádíme analýzy, na jejichž základě budou podniknuty kroky k vrácení takovýchto nezákonných dotací Evropské unii. Může se jednat až o desítky miliard korun," uvedl Kříž.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které v ČR zastřešuje čerpání evropských dotací, uvedlo, že jeho snahou je, aby systém pravidel a čerpání dotací byly transparentní. "Právě proto MMR nastavilo jednotné metodické prostředí, které slaďuje obecná pravidla napříč programy v České republice. V kontextu evropských dotací je třeba si uvědomit, že jen objem legislativy, které k současnému programovému období 2014 až 2020 nastavila Evropská komise, je o více než třetinu větší, než v období předchozím," uvedl mluvčí MMR Vilém Frček.

Jedním z cílů Libertariánského institutu je vytvoření otevřeného portálu, kde budou dohledatelné všechny dotace, které se z veřejných rozpočtů přidělují. "Je nehorázné, že občané dnes nemají možnost zjistit, kam jdou peníze, které od nich stát v různých formách vybere. Ještě strašidelnější však je, že to neví ani on sám. Stát o nás chce vědět vše, zatěžuje nás zbytečnými povinnostmi a hrozí absurdními pokutami," dodal Kříž.

Libertariánský institut je nezisková a nevládní organizace. Za svůj hlavní cíl označuje propagaci svobody marketingovými prostředky. V průzkumu v září loňského roku oslovil 1000 lidí.

Témata:  dotace Ministerstvo pro místní rozvoj průzkumy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy