Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Restaurace zvedly ceny. Zdražily o několik procent

Restaurace, ilustrační fotografie
Restaurace, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ceny jídel, nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích vzrostly z listopadu na prosinec loňského roku zhruba o tři procenta.

Při cenách jídel jde o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva o 80 haléřů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky, současně se snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.

Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka lze prosincové zdražení připsat zejména na vrub zavedení elektronické evidence tržeb (EET). "V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění," řekl ČTK.

Zdražila klasická jídla, jako polévka, svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně. Například svíčková na smetaně podražila z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny. Množství sto gramů slouží pro statistické účely, běžná porce v restauraci je větší. U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny. Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny.

Podobný vývoj byl u piva a vína. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 Kč za půl litru na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny.

Stagnaci nebo pokles ceny ČSÚ zjistil u jídel v prodejnách rychlého občerstvení. Cena hamburgeru zůstala celoročně na 75 korunách, párek v rohlíku zlevnil o 33 haléřů a čtvrtka grilovaného kuřete byla levnější o 23 haléřů.

Témata:  restaurace ceny potravin zdražování

Související

Aktuálně se děje

3:00

Počasí v Česku už ovlivňuje Caetano. Meteorologové popsali, co způsobí

Východní polovinu Česka v těchto chvílích zasypává sníh, pokud se tedy vyplnily předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pomyslným viníkem je tlaková níže, která dokonce dostala vlastní jméno. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy