reklama

V průmyslu se v únoru nejvýznamněji zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Meziročně byly vyšší také ceny chemických látek a výrobků, těžby a dobývání, obecných kovů a kovodělných výrobků a ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Zlevnily naopak základní farmaceutické výrobky, souhrnně také elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch a dopravní prostředky.

"Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce zvýšily ceny energií o 8,3 procenta a klesly pouze ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 0,4 procenta," uvedli statistici.

Ceny zemědělských výrobců zpomalily meziroční pokles na 0,8 procenta z lednových tří procent. Ceny v rostlinné výrobě se snížily o 7,8 procenta, v živočišné výrobě naopak stouply o 6,7 procenta.

Ceny stavebních prací se v únoru stejně jako v lednu meziročně zvýšily o 1,2 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly vyšší o 0,6 procenta, přičemž v lednu vzrostly o 0,4 procenta.

V meziměsíčním srovnání rostly ceny v průmyslu už šestý měsíc za sebou, v únoru o 0,4 procenta. Podle Viktora Zeisela z Komerční banky porostou i nadále, ale jejich dynamika už by měla být výrazně slabší. V zemědělství byly oproti lednu ceny vyšší o 1,2 procenta, když o více než deset procent vzrostly ceny brambor a o necelých šest procent zdražila zelenina. Tato čísla podle Zeisela naznačují, že dále pokračoval růst cen potravin. "To bude i nadále držet domácí inflaci vysoko nad dvěma procenty," míní.

V zemích Evropské unie podle údajů zveřejněných Eurostatem byly ceny průmyslových výrobců v lednu meziměsíčně vyšší o 0,8 % (v prosinci 2016 o 0,9 %). Ceny vzrostly ve všech zemích, nejvíce na Maltě o 2,3 %. Na Slovensku se ceny zvýšily o 1,5 %, v České republice, v Německu a v Polsku shodně o 0,7 % a v Rakousku o 0,5 %, uvedl czso.cz.

Meziročně byly ceny v EU v lednu vyšší o 4,3 % (v prosinci 2016 o 2,4 %). Nejvíce se zvýšily ceny v Belgii o 13,3 %. V Polsku vzrostly ceny o 6,0 %, v Německu o 2,3 %, v České republice o 2,1 %, v Rakousku o 2,0 % a na Slovensku o 1,0 %. Nejvíce klesly ceny v Lucembursku o 3,1 %.

ČSÚ dnes rovněž zveřejnil informace o lednovém zahraničním obchodu. Ceny vývozu meziročně vzrostly o 1,5 procenta a zaznamenaly první růst po více než dvou letech, dovozní ceny se zvýšily o 4,2 procenta.