Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Automobilka Tatra zvažuje výstavbu továrny v Arménii, vzniknout by mohlo 2000 míst

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Kopřivnice - Automobilka Tatra zvažuje, že postaví novou továrnu v Arménii. Napsal to portál euro.cz, podle kterého arménská vláda hovoří o hotové věci a tisících zaměstnanců. Automobilka to ale označuje za myšlenku v počátečním stadiu.

Portál uvedl, že arménský ministr hospodářství Suren Karajan potvrdil webu banks.am, že zástupci vlády podepsali memorandum s firmami Tatra Тrucks a Zenon o vybudování továrny Tatra. Podle arménských médií chce Tatra s americkým partnerem Zenonem postavit továrnu ve městě Hrazdan v provincii Kotajk, kde má vzniknout až 2000 míst.

"Společnost Tatra Trucks zaregistrovala ze zahraničních médií a dotazů novinářů tvrzení, že se účastní spolu s holdingem Czechoslovak Group jednání v Arménii za účelem projektu výstavby místního podniku a podpory rozvoje tamní veřejné dopravy," sdělil dnes ČTK mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Ani Tatra, ani Czechoslovak Group podle něj v současnosti žádná přímá jednání v Arménii nevedou. Monitorují ale ve spolupráci s místními partnery obchodní příležitosti na východních trzích, a to včetně Kavkazu.

"Úvaha některých místních partnerů o vzniku montážní linky civilních vozidel Tatra v některé zemi Kavkazu je nám známa. Jedná se o myšlenku v počátečním stadiu, kterou zatím nemá smysl blíže komentovat," uvedl Čírtek.

Společnost Tatra Trucks, která kopřivnickou automobilku vlastní, patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi. Tatru získali v roce 2013 v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Loni Tatra vyrobila 1326 vozidel, což bylo meziročně o 56 procent více a poprvé od roku 2008 také více než 1000 vyrobených aut za rok. Letos má v plánu vyrobit 1700 automobilů. V roce 2015 automobilka dosáhla čistého zisku 390 milionů korun, o třetinu vyššího než v roce 2014, a tržeb 3,7 miliardy korun. Tatra Trucks má 1350 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie.

Témata:  Tatra Arménie ekonomika

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy