Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB konec intervencí nezveřejní. Může nastat kdykoli

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok dnes upozornil, že centrální banka již nebude zveřejňovat možné scénáře načasování konce kurzového závazku. Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy dnešním dnem pro ČNB začíná vůbec nejobtížnější etapa celého intervenčního režimu.

Na počátku února ČNB zopakovala, že jako pravděpodobný konec režimu intervencí vidí polovinu roku. Tehdy také zopakovala tzv. tvrdý závazek, že neukončí intervence dříve než ve druhém čtvrtletí. "Jak jsme avizovali, uplynutím tvrdého závazku už bude na nás, jak se závazkem naložíme a v jakém časovém horoizontu. A nebudeme nadále indikovat možné scénáře. Může to nastat kdykoliv po uplynutí tvrdého závazku," uvedl Rusnok.

"Počínaje příštím měsícem je možné opuštění kurzového závazku na jakémkoliv jednání bankovní rady. Výsledek rozhodnutí zveřejníme bezprostředně, tedy v řádu desítek minut," sdělil dále Rusnok.

"Od této chvíle je středem pozornosti celého finančního světa. Každé své slovo, jež představitelé ČNB od teď veřejně vyřknou, budou muset zvažovat dvojnásob oproti standardní situaci," míní ekonom Kovanda.

Rusnok dále uvedl, že pro návrat do standardního režimu měnové politiky, tedy pro konec intervencí, je klíčové následné udržitelné plnění dvouprocentního inflačního cíle ČNB. Rizika aktuální prognózy ČNB ohledně vývoje inflace vyznívají podle Rusnoka po zbytek letošního roku proinflačně, tedy ve prospěch růstu cen.

Na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2018, ovšem vyznění nově dostupných informací je smíšené. Za rok totiž podle guvernéra odezní v inflaci letošní jednorázové vlivy, které zvýšily inflaci nad dvě procenta. Jde například o vliv EET nebo aktuální růst cen potravin. Meziroční inflace se v posledních měsících dostala nad dvě procenta, v únoru dokonce na 2,5 procenta.

Meziroční růst průměrné mzdy v národním hospodářství byl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku oproti prognóze mírnější. To odráželo výrazné zpomalení mzdového růstu v podnikatelské sféře. Ten byl oproti prognóze o jeden procentní bod nižší, informuje cnb.cz. Nicméně podle výpočtů Českého statistického úřadu vzrostl medián mezd ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně o 6 % tedy znatelně více než průměrná mzda. To naznačuje, že dochází k výraznějšímu růstu mezd v nižších příjmových skupinách zaměstnanců, které mají tradičně nadprůměrný sklon ke spotřebě. 

V růstu pokračuje také ekonomická aktivita v zemích našich hlavních obchodních partnerů. V souladu s předpoklady stávající prognózy však jeho tempo v poslední době poněkud zvolnilo. Současně došlo k obnovení růstu cen průmyslových výrobců v eurozóně, a to naopak vyšším tempem, než stávající prognóza předpokládala. Zvyšuje se rovněž výhled růstu těchto cen pro celý letošní rok. Také spotřebitelská inflace v eurozóně v posledních měsících rychle vystoupala ke dvěma procentům.

Témata:  Jiří Rusnok ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy