Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou spokojení. Ekonomickou situaci hodnotí ze zemí Visegrádu nejlépe

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V lednu 2017 Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjišťovalo, jak občané hodnotí materiální životní podmínky svých domácností a ekonomickou situaci v zemi. Pod zastřešením CEORG byl výzkum na toto téma v průběhu ledna 2017 realizován též v Polsku a v Maďarsku a koncem listopadu 2016 rovněž na Slovensku.

Ekonomickou situaci svého státu hodnotí z obyvatel zemí Visegrádské čtyřky nejlépe Češi. Za dobrou ji označilo 40 procent Čechů, za špatnou 19 procent. U Poláků také převažovaly kladné odpovědi, kterých bylo 33 procent proti 20 procentům záporných.

Naopak Maďaři a Slováci byli spíše pesimističtí. V Maďarsku bylo záporných hodnocení 27 procent, kladných 21 procent. Na Slovensku měla negativní hodnocení více než dvojnásobnou převahu - bylo jich 42 procent proti 19 procentům pozitivních.

V porovnání s předchozím výzkumem z léta roku 2016 se hodnocení současné ekonomické situace zlepšilo ve všech čtyřech sledovaných zemích, přičemž v České republice a v Maďarsku je aktuální hodnocení ekonomické situace vůbec nejlepší od roku 1999, odkdy srovnatelná měření v našich výzkumech probíhají, informuje soc.cas.cz.

Totéž lze říci i v případě Polska, i když u něj již v roce 2008 a rovněž na začátku minulého roku byly zaznamenány srovnatelné výsledky. Slováci ekonomickou situaci ve své zemi hodnotili o něco lépe pouze v období let 2007-2008 bezprostředně před nástupem světové finanční a ekonomické krize.

V hodnocení životních podmínek svých domácností bylo nejvíce kladných odpovědí v Polsku. Jako dobré tam podmínky hodnotilo 56 procent lidí, jako špatné šest procent. Druzí jsou Češi, kde bylo kladných odpovědí 48 procent a záporných 13 procent. Také v Maďarsku a na Slovensku kladná hodnocení převažovala. U Slováků bylo kladných odpovědí 36 procent a záporných 17 procent. Z dotázaných Maďarů hodnotilo podmínky jako dobré 29 procent a jako špatné 23 procent.

Pro všechny čtyři země podle CVVM platí, že aktuální hodnocení životních podmínek domácností bylo nejlepší od roku 1999, kdy se srovnatelná měření v zemích V4 provádějí.

Témata:  Češi Visegradská čtyřka ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy