Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den poté: K otřesům zatím nedošlo, koruna se po ukončení intervencí příliš nehýbe

CZK
CZK
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Česká měna se den po ukončení intervencí drží poblíž kurzu 26,60 Kč/EUR, na kterém uzavřela čtvrteční obchodování. Nejsilnější hodnota dnešního dopoledne byla 26,56 Kč/EUR, nejslabší naopak 26,71 Kč/EUR.

Ukončení používání devizového kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek znamená, že kurz koruny se bude pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu. V důsledku toho může krátkodobě kolísat jedním či druhým směrem. ČNB je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %, oznámila včera ČNB na svém webu.

Výrazně koruna posílila už během čtvrtka, a to o 40 haléřů. "Po čtvrtečním posílení se dnes ráno koruna zatím příliš nehýbe," uvedl analytik společnosti Patria Tomáš Vlk. Dodal také, že dál vzhůru se posouvají výnosy českých dluhopisů u nejkratších splatností, ale pohyb u korunových forwardů vzhůru ustal.

Česká národní banka ukončila ve čtvrtek po poledni intervence, kterými bránila od listopadu 2013 české měně v posílení pod 27 Kč za euro. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka si nyní měna musí najít rovnovážnou úroveň, která by odrážela základní parametry české ekonomiky.

Během trvání kurzového závazku koupila centrální banka na devizovém trhu eura za zhruba dva biliony korun, odhadují analytici. Dnes zveřejnila, že únorový objem činil 220 miliard korun. Od listopadu 2013 do konce letošního února tak intervenovala v objemu zhruba 1,5 bilionu korun.

"Celkově odhadujeme březnové intervence mírně přes 500 miliard korun. V letošním roce objem intervencí již překonal 1100 miliard a za celé období trvání kurzového závazku ČNB intervence přesáhly 2000 miliard korun," uvedl například hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Dodal, že před zahájením intervencí byl objem devizových rezerv zhruba 20 procent HDP.

ČNB momentálně patří podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy k centrálním bankám s jedním z nejvyšších objemů devizových rezerv vůči HDP na světě. "Výše rezerv a hlavně tempo jejich růstu od začátku letošního roku bylo pro ČNB jedním z důvodů ukončení intervenčního režimu hned v prvních dnech druhého čtvrtletí," uvedl.

Témata:  ČNB ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy