Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gazprom bude Slovensku dodávat plyn do roku 2050

Plynovod
Plynovod
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský dominantní vývozce zemného plynu Gazprom podepsal se slovenským přepravcem plynu Eustream rámcovou dohodu o přepravě suroviny slovenskou plynovodní sítí do roku 2050.

Smlouva má hodnotu 5,3 miliardy eur (141 miliard Kč), sdělila dnes agentuře Reuters divize Gazprom Export.

"Dohoda je základem budoucích kontraktů na přepravu a umožní nám získávat podíly na kapacitách systému přepravy plynu na Slovensku," uvedl Gazprom. Podmínky a hodnota těchto budoucích smluv je stanovena zatím jen předběžně, dodala ruská společnost.

Gazprom loni ujistil Eustream, že slovenskou i českou síť pro přepravu plynu bude dlouhodobě využívat i v případě vybudování nového plynovodu Nord Stream 2 pod Baltským mořem. Slovensko se obává rozšíření plynovodu Nord Stream, kterým Rusko při dodávkách plynu do Evropy může obcházet Ukrajinu, protože by to v budoucnu mohlo vyústit v nižší objem přepravy ruského plynu přes Slovensko a ve výpadek v příjmech Bratislavy z tranzitu suroviny.

Témata:  zemní plyn Gazprom Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy