Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej počítačů celosvětově klesá, snížil se o dvě procenta

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Toshiba

Berlín - Prodej počítačů na světě se v prvním čtvrtletí letošního roku snížil o 2,4 procenta. Poprvé po deseti letech se jich prodalo méně než 63 milionů.

Kvůli větší konkurenci by do pěti let měly z trhu zmizet menší firmy, které nemají velký okruh stálých zákazníků, soudí Kitagawaová. Podle jejího názoru přežijí tři největší tradiční výrobci Lenovo, HP a Dell a s nimi Apple, jenž se může spolehnout na svou vyhraněnou klientelu.

Méně nakupují soukromníci, stoupá důležitost firemních odběratelů. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti pro výzkum trhu Gartner.

Ještě větší pokles zájmu nastal v Evropě, kde se prodalo 17,9 milionu počítačů, což je ve srovnání s minulým čtvrtletím o 6,9 procenta méně, uvedla agentura DPA.

Soukromé osoby se v menší míře zbavují starších modelů, o to více roste význam firemní klientely, vysvětluje analytička firmy Gartner Mikako Kitagawaová. Ceny počítačů budou navíc růst, protože podraží paměťové disky.

Témata:  počítače obchody ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy