Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výrobce supermoderních tanků Armata má problém. Prodělal 7,5 miliardy korun

Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu  | foto: Alexabdr Smirnov
Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu | foto: Alexabdr Smirnov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruský průmyslový koncern Uralvagonzavod ohlásil nejvyšší ztrátu od roku 2003, kdy začal pravidelně zveřejňovat své finanční výsledky. Firma prodělala přes 7,5 miliardy korun

Uralvagonzavod, který pro ruskou armádu konstruuje tanky T-90 a nově i Armata podle ruského deníku RBK ohlásil nejvyšší ztrátu od roku 2003. V loňském roce prodělal 16,1 miliardy rublů, tedy zhruba 7,5 miliardy korun. Za propadem stojí především pokles zájmu o železniční cisterny a vagony.

Během posledního roku let klesl prodej vagonů z 15,3 tisíc kusů v roce 2014 na 1,9 tisíc v loňském roce. Drtivou většinu jich totiž kupuje dceřiná společnost UVZ Logistic, která vagony pronajímá přepravcům. Uralvagonzavod ale vyrábí pořád ty stajné vagony, o které už není zájem. 

Koncern tak nyní čerpá velkou část příjmů z vojenské výroby. Stojí totiž za produkcí tanku T‑90 a nově kontruuje i tanky nové generace Armata, kterých zatím firma vyrobila dvacet. Do roku 2025 by jich ale měla armáda koupit přes 2000.

Témata:  tank T-14 Armata Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy