Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbraně budoucnosti: Čím budou bojovat světové mocnosti v příštím konfliktu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Od doby studené války svět postihlo několik menších krizí, žádná z nich však nedosáhla celosvětových rozměrů. Podle řady analytiků se to může v dohledné době změnit, a světové mocnosti nechtějí nic ponechat náhodě. Zbrojí proto více než před lety a vyvíjejí nové systémy a zbraně, kterými však v tuto chvíli nepřátele pouze zastrašují. Které z nich patří mezi ty nejsilnější?

Letadlová loď USS Gerald R. Ford

USS Gerald R. Ford je největší letadlovou lodí na světě a největší zbraní v historii Spojených států, o čemž svědčí nejen její výbava, ale i posádka. Tu tvoří 4660 námořníků, kteří se budou pohybovat na pěti letových palubách mezi více než 70 letouny typu Lockheed Martin F-35C Lightning II.

Loď má jaderný pohon a váží zhruba sto tisíc tun. Podle amerického námořnictva má být pro většinu radarů neviditelná a stíhačky dokáží z paluby odstartovat každých šest minut. Letadlová loď je tedy schopna podniknout až 220 útoků denně prakticky na jakémkoliv místě na světě.

Životnost lodi je odhadovaná na 50 let a jejím hlavním úkolem je nahradit zastaralou loď USS Enterprise, kterou měla americká armáda ve výzbroji před 57 let a která byla letos v únoru oficiálně vyřazena. Třída Gerald R. Ford bude kromě lodi USS Gerald R. Ford zahrnovat také lodě USS John F. Kennedy a USS Enterprise, které by měly být dokončeny v letech 2020-2025. Odhadovaná cena všech plavidel lodí se pohybuje kolem 36 miliard dolarů.

Bombardér B-21

Futuristický letoun, který chce mít americké letectvo ve výzbroji v horizontu příštích deseti let, dodá americké armádě zbrojní firma Northrop Grumman. Podle prvotních informací bude schopen nést termonukleární střely na dosud nevídaně velkou vzdálenost.

B-21 dokáže po startu ze základny na kontinentálním území Spojených států zasáhnout svými střelami jakékoli místo na světě. Vizuálně vzdáleně připomíná plochý bombardér B-2, který rovněž vyrábí zmíněná společnost.

Tank T-14 Armata

Modernizovaný tank Armata by měl na bojová pole poprvé vjet v roce 2018. Podle řady zahraničních expertů je ruský tank Armata nejlepším tankem na světě. Odpovídá mu nejen vybavení a pancíř, ale i fakt, že posádka je vůbec poprvé umístěna do izolované pancéřové kapsle, zatímco zbraně jsou soustředěny ve věži. Zvyšuje se tak naděje na přežití i v případě přímého zásahu tanku.

Tank je vyzbrojen kulometem ráže 125 milimetrů a váží 50 tun. Podvozek má ale nosnost podstatně vyšší, a tak může na jeho platformě vzniknout bojové vozidlo pěchoty, samohybné dělo nebo obrněný transportér. Armata je údajně vybavena i technologií, která znemožňuje její zachycení radarem. Někteří ruští odborníci tank označují za "neviditelný".

Obrněný transportér T-15 Armata

Vozidlo sice vychází z podvozku bojového tanku T-14, jeho účel ale bude zcela odlišný. Bojové vozidlo pěchoty je obrněný transportér osazený dělem a má být tím nejlepším pomocníkem, jakého si mohou vojáci na bojovém poli přát.

Motor ukrývá sílu 1500 koňských sil a pod jeho pancíř se schová tříčlenná posádka a devět pasažérů. K jejich ochraně bude sloužit třicetimilimetrové dělo 2A42 a dvě protitankové rakety Kornet-EM.

Útočná helikoptéra Ka-52 Alligator

Modernizace se netýká jen pozemních, ale i vzdušných vojsk. Nový Ka-52 vychází z modelu představeném v osmdesátých letech minulého století, se kterým armáda učinila to samé, co americká armáda se svým AH-64E. Namísto vývoje nového stroje bylo jednoduše rozhodnuto o modernizaci existujícího modelu a jeho přízpůsobení novým podmínkám boje. Armáda plánuje nakoupit 140 Aligátorů.

Stejně jako T-15 bude i vrtulník osazen třicetimilimetrovým dělem 2A42, dále laserem zaměřovanými protitankovými raketami Vikhr nebo Ataka a protiletadlovými raketami Igla. Součástí bude i těžký kulomet a přídavné palivové nádrže zajišťující delší dolet. Dva turbínové motory VK-2500 zajišťují možnost létat do výšek větších než 5 km.

Taktický raketový komplex 9K720 Iskander-M

V průběhu studené války vyvinula ruská armáda mnoho taktických balistických raket krátkého doletu. Ty všakv dnešní době nenachází takové uplatnění, jako rakety dlouhého doletu, a právě Iskander má zajišťovat ten nejdelší. 

"Dosah Iskanderu je 599 kilometrů a přesnost zásahu je díky systému GLONASS a GPS od 5 do 7 metrů od cíle. To dělá Iskander mocnou taktickou zbraní proti cílům s vysokou prioritou," píše server. Komplex je ale sám o sobě nepohyblivý, jeho transport proto budou zajišťovat 8x8 armádní obrněné transportéry.

Odstřelovací puška SVK

Dragunov už vyšel z módy a ruská armáda potřebuje pro své snipery novou mocnou zbraň. Seznam proto uzavírá nová odstřelovací puška SVK, která svého předcůhdce v lecčem předčí.

Do pušky pasuje zásobník od SVD s ruskými náboji 7,62x54 mm R, tělo je vyrobeno z polymeru a automatika zbraně využívá plynový píst s krátkým chodem. Na rozdíl od předchozích zbraní byla ale puška oznámena teprve nedávno a je tedy otázkou, kdy a jestli vůbec se na bojišti objeví.

Zirkon

Střelami Zirkon by měly být podle agentury RIA Novosti vyzbrojeny ruské víceúčelové jaderné ponorky páté generace třídy Husky. Objevily se také zprávy, že i jaderný raketový křižník Petr Veliký by měl být během modernizace v letech 2019–2022 vyzbrojen novými hypersonickými raketami. 

Zirkon má mít dolet až 400 kilometrů a do výbavy ruské armády by měly být rakety tohoto typu plně zapojeny do roku 2022. To v praxi znamená, že svět má maximálně pět let na to, aby proti této zbrani vymyslel účinnou obranu. Nyní totiž skoro žádná neexistuje.

Témata:  armáda zbraně tank T-14 Armata

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy