Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistý zisk Moneta Money Bank v 1. čtvrtletí klesl

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí klesl meziročně o zhruba čtyři procenta na 1,04 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o devět procent na 2,5 miliardy. Banka to dnes oznámila v tiskové zprávě. Provozní náklady meziročně mírně klesly na 1,152 miliardy. Banka také oznámila, že dosáhla úplného oddělení od korporace GE, a to s devítiměsíčním předstihem oproti plánu.

Pokles provozních výnosů byl podle Monety způsoben cenovým vývojem na trhu. Vedení banky ale zvýšilo své očekávání čistého konsolidovaného zisku za rok 2017 na 3,5 miliardy korun.

Množství přebytečného kapitálu v držení banky za první čtvrtletí, upravené o dividendu za rok 2016, činil asi 3,9 miliardy korun. V souvislosti s tím Moneta potvrdila svou dividendovou politiku, a to rozdělení minimálně 70 procent konsolidovaného zisku po zdanění svým akcionářům v letech 2017 a 2018. Již v dubnu banka oznámila, že za loňský rok vyplatí dividendu přes pět miliard, tedy 9,80 koruny na akcii.

Hrubé výkonné úvěry vzrostly meziročně o 5,7 procenta. "Tato míra růstu je jasným znamením, že je Moneta odhodlána realizovat návrat ke stabilitě výnosů prostřednictvím plánovaného růstu do a v průběhu roku 2019," sdělil generální ředitel Monety Tomáš Spurný.

Balance segmentu hypotečních úvěrů meziročně stoupla o 8,7 procenta. Čistá úroková marže poklesla na 5,1 procenta. Objem čistých výnosů z poplatků klesl o sedm procent na 458 milionů korun, především kvůli propadu v servisních poplatcích. Výnos z pojištění stoupl o 17 procent.

Názory analytiků na výsledky Monety se různí. Podle Martina Vlčka z firmy BH Securities Moneta předvedla solidní výsledky. "Byť stále musí růstem objemu úvěrů bojovat proti klesající úrokové marži a poklesu příjmů z fixních poplatků," sdělil. Analytik Komerční banky Miroslav Frayer považuje výsledky banky na provozní úrovni za zklamání, čistý zisk ale podle něj překonal očekávání. "Vysoký čistý zisk zůstává příslibem štědré dividendové politiky," doplnil.

Moneta Money Bank do loňského května působila pod názvem GE Money Bank. Skupina General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank loni na podzim a nyní se zaměřuje primárně na průmyslovou činnost.

Banka podle svého webu obsluhuje přes jeden milion klientů. V Česku má 230 poboček a 624 bankomatů.

Témata:  banky ekonomika GE Money Bank CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy