Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU ekonomicky roste. Brusel chce po státech reformy a investice

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V pravidelném jarním balíčku doporučení pro posílení oživení ekonomik evropské osmadvacítky dnes Evropská komise uvedla, že EU roste. Členské státy by toho měly využít ke strukturálním reformám, investicím a konsolidaci státních rozpočtů. Hospodářské potíže vykazuje jih Evropy.

"EU roste - v roce 2018 bude tento pozitivní trend trvat šestým rokem. Oživení je ale nerovnoměrné a stále křehké. Na podporu růstu musíme využít veškeré dostupné nástroje," sdělil eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Evropské hospodářství se podle EK zatím ukázalo být navzdory velkým výzvám odolné. Růst loni dosáhl v EU i eurozóně dvou procent. Zaměstnanost je na rekordně vysoké úrovni a nezaměstnanost je naopak nejnižší od roku 2009.

S nadměrnou ekonomickou nerovnováhou se podle komise nadále potýkají Itálie, Portugalsko a Kypr.  Řízení proti Chorvatsku a Portugalsku za příliš vysoké rozpočtové deficity doporučila komise zastavit. Pokud Evropská rada doporučení komise vyslyší, budou vedena řízení kvůli rozpočtové odpovědnosti už jen vůči čtyřem členským státům. V roce 2011 jich přitom bylo 24.

V případě Itálie komise potvrdila, že konsolidační opatření dodatečně vyžadovaná pro letošní rok země přijala, a proto podle ní nejsou nutné žádné další kroky k dodržení dluhového kritéria.

Témata:  Evropská komise (EK) EU ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy