Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory se s Volkswagenem téměř dohodly na platech

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Bratislava - Odbory a vedení bratislavské továrny automobilky Volkswagen nejsou podle předáka odborové organizace Zoroslava Smolinského příliš vzdálené od uzavření dohody o zvýšení mezd.

"Myslíme si, že spějeme k dohodě, z naší straně určitě. Myslím, že od dohody nejsme daleko, je to otázka možná jednoho sezení," řekl Smolinský novinářům po dnešním kole jednání odborů s vedením společnosti. Dodal, že odbory předložily další návrh, který ale blíže nekomentoval. Zatím není známo, kdy by vyjednávání o kolektivní smlouvě mohla pokračovat.

Odbory původně požadovaly zvýšení tarifních mezd o 16 procent, později přišly s návrhem na růst platů pro více než 12.000 zaměstnanců slovenské divize automobilky o 13,9 procenta. Podnik naposledy naopak nabídl nárůst tarifních platů ve dvou termínech o dohromady devět procent a dva jednorázové příspěvky. Podle dřívějšího vyjádření předsedy představenstva společnosti Volkswagen Slovakia Ralfa Sachta zmiňované návrhy odborů a vedení firmy jsou na období platnosti kolektivní smlouvy do konce příštího roku srovnatelné.

Smolinský uvedl, že firma nadále trvá i na jednorázových příspěvcích k platům, byť by pro zaměstnance by podle něj bylo výhodnější, pokud by se zvýšily přímo platové tarify.

Průměrný měsíční plat zaměstnanců Volkswagenu na Slovensku bez výdělku managementu dosahuje 1804 eur (47.440 korun), tedy zhruba dvojnásobku průměrné mzdy v zemi. Podle vedení slovenské divize automobilky v regionu střední Evropy jsou nejvyšší platy v rámci koncernu právě na Slovensku.

Témata:  Volkswagen Slovensko stávka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy