Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst světové ekonomiky zrychluje. Po letech se vrací k normálu

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Basilej - Růst světové ekonomiky se zrychluje a letos jeho tempo po mnoha letech útlumu dosáhne dlouhodobého průměru 3,5 procenta.

Centrální banky nejvýznamnějších ekonomik světa by proto měly začít s normalizací současné velmi uvolněné měnové politiky a zvyšovat úrokové sazby. Uvedla to v dnešní výroční zprávě Banka pro mezinárodní platby (BIS), která jako "centrální banka světových centrálních bank" dohlíží na finanční stabilitu ve světě.

"Výkon globální ekonomiky se značně zlepšil a její krátkodobé vyhlídky se jeví jako nejlepší za dlouhou dobu," citovala ze zprávy BIS agentura AP. Toto tempo sice ještě nedosáhlo úrovně let před "Velkou recesí" konce minulého desetiletí, prognózy řady vlád, mezinárodních organizací a soukromých analytiků však pro nejbližší období ukazují na "další postupné zlepšování", uvedla BIS.

Za hlavní rizika pro světový růst instituce se sídlem v Basileji označila vysokou celkovou zadluženost v řadě zemí, která by v situaci růstu úroků mohla zatížit spotřebitele. Podle BIS mají zásluhu na oživení ekonomiky v nedávné době právě spotřebitelé, jejich ochotu nakupovat by ale mohl zbrzdit růst nákladů na obsluhu dluhů.

Témata:  ekonomika banky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy