Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požární testy v Anglii pokračují: Neprošlo už 120 věžáků, problém otřásá i parlamentem

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Požárními testy v Anglii, které byly nařízeny po tragédii v londýnském věžáku Grenfell Tower, neprošlo už 120 výškových domů. Kauza zasahuje do nejvyšších pater politiky a vede k soustavným střetům mezi konzervativní premiérkou Theresou Mayovou a vůdcem opozičních laboouristů Jeremym Corbynem.

Mayová poslancům Dolní sněmovny řekla, že testy neprošlo 100 procent budov, které byly dosud z hlediska požární bezpečnosti prověřeny v rámci rozsáhlé kontroly nařízené po tragickém požáru Grenfell Tower.

Premiérka se dostala do ostrého sporu s Corbynem, který prohlásil, že požár by měl být pro vládu "budíčkem". "Jde o problém, který trval mnoho let, desetiletí, pokud jde o opláštění, které bylo instalováno na budovy. Jsou zde skutečné otázky, například jak se to stalo, proč se to stalo a jak můžeme zajistit, aby se to nestalo v budoucnu," oponovala ministerská předsedkyně.

Pro přeživší oběti tragédie úřady našly 282 objektů pro dočasné ubytování. Úřady už prověřily potřeby 132 rodin a 65 z nich už bylo nabídnuto dočasné ubytování.

Vláda zatím postiženým rodinám poskytla dohromady 1,25 milionu liber (37,2 milionu Kč), s nimiž mohou naložit podle vlastního uvážení. Další milion uvolní pro místní charitativní organizace či nadace. Corbyn dnes namítal, že cílů zajištění náhradního ubytování pro oběti požáru zjevně nebylo dosaženo.

Témata:  Jeremy Corbyn Theresa Mayová požár výškové budovy v Londýně Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy