reklama

Zdražují podle nich především potraviny. V meziměsíčním srovnání očekávají ekonomové stagnaci cen. Český statistický úřad zveřejní údaje ve středu 12. července.

"Meziroční inflace by mohla zvolnit na 2,3 procenta. Taková hodnota je sice nad cílem České národní banky, ale výrazně pod její prognózou," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Za meziročním růstem cen jsou v první řadě potraviny. Rostou však i náklady na bydlení, ceny v hotelích a restauracích či za oblečení. Poptávka po zboží je silná, takže nenutí zlevňovat spotřební zboží dovážené z Asie, za které se platí v dolarech. K dolaru koruna od začátku roku posílila o 12 procent, dodal.

Pokles cen u čerpacích stanic i alkoholických nápojů (zejména piva a vína) podle analytiků Raiffeisenbank vyváží růst cen některých služeb. Mírně zdražit by měly zejména rekreace a služby ve stravování a ubytování. "Celkově očekáváme, že meziměsíčně zůstanou ceny nezměněny, přičemž meziročně inflace o desetinu zpomalí," odhadli.

Mírně poklesnou podle analytika Komerční banky Davida Kocourka ceny potravin (minus 0,2 procenta) kvůli sezonnosti zeleniny. Na jejich růst naopak tlačí mléčné výrobky. Při stagnaci regulovaných cen pak jedinou složkou, které vykáže růst, budou takzvané jádrové ceny, tedy ceny spotřebního koše očištěné o sezonní vlivy, změny regulovaných cen či daňových úprav. Celková inflace by tak měla meziměsíčně stagnovat. Meziroční tempo pak díky vlivu srovnávací základny poklesne z 2,4 na 2,2 procenta, podotkl.