Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letecká společnost Ryanair prudce zvýšila zisk, má v plánu zlevnit letenky

Boeing 737-800 společnosti RyanAir
Boeing 737-800 společnosti RyanAir
Foto: ryanair.com **www.ryanair.com**

Dublin - Společnost Ryanair Holdings v prvním fiskálním čtvrtletí zvýšila zisk o 55 procent na 397 milionů eur (10,3 miliardy Kč), což je vysoko nad odhady analytiků. Do konce září by aerolinky mohly snížit ceny letenek o sedm až devět procent.

Ryanair, který je z hlediska počtu přepravovaných cestujících evropskou jedničkou, k tlaku na ceny letenek po Evropě sám přispěl v posledních dvou letech tím, že zvýšil svou přepravní kapacitu o 33 procent. Jeho rivalové easyJet a Wizz Air před časem také varovali, že ceny letenek se v létě dostanou pod zvýšený tlak.

Zisk za první finanční čtvrtletí, které skončilo v červnu, vysoko překonal odhady analytiků. Ti jej v průměru odhadovali na 366 milionů eur. Ceny letenek zaznamenaly v průměru meziroční nárůst o jedno procento, což bylo ovlivněno posunem Velikonoc, které spadaly pokaždé do jiného čtvrtletí. Vedení firmy dalo najevo, že ceny letenek v nadcházejících měsících výrazně klesnou.

Ryanair předpovídá, že v tomto finančním roce, který končí 31. března 2018, vykáže po zdanění zisk 1,4 miliardy až 1,45 miliardy eur a že přepraví 131 milionů cestujících. Ceny letech by meziročně mohly klesnout zhruba o osm procent.

Témata:  Ryan Air letectví a letadla ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy