Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma Veolia žaluje OKD, chce o 250 milionů

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Firma Veolia Energie žaluje OKD, která je od loňska v úpadku. Těžební společnost jí prý dluží zhruba 250 milionů korun za dodávané služby. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Podle Zdeňka Duby, předsedy dozorčí rady společnosti Veolia Energie, OKD firmě od loňského září platí každý měsíc jen okolo 80 procent z vyfakturovaných cen a zbytek peněz ukládá na účet u notáře.

Veolia přitom smlouvy s důlní firmou nemůže vypovědět, protože kdyby přerušila dodávky tepla, elektřiny, chlazení, stlačeného vzduchu a podobně, hrozilo by kvůli možnosti výbuchu metanu a dalším nebezpečím spojeným s důlními činnostmi obecné ohrožení.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský sdělil listu, že firma nemá o žalobě žádné relevantní informace. "Již mnohokrát jsme veřejně deklarovali, že vztahy se svými obchodními partnery nekomentujeme," uvedl.

Ceny za energie, kterým odpovídala i vysoká prodejní cena, byly podle HN nasmlouvané na 20 let dopředu a podle těžařské společnosti jsou příliš vysoké. V současnosti je ale prakticky nemožné, aby energie dolům dodával někdo jiný. OKD nyní s Veolií jedná o změnách smlouvy.

Témata:  OKD ekonomika energetika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy