Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsku se daří. Zlepšil se výběr daní a klesl státní deficit

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Schodek vládních financí letos klesl na 50 miliard zlotých. Může za to lepší výběr daní v zemi.

V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes prohlásila náměstkyně ministra financí Teresa Czerwińská. "Předpokládáme, že v následujících měsících bude centrální rozpočet schodkový kvůli financování investic a růstu výdajů typických pro čtvrté čtvrtletí," uvedla Czerwińská. Podle jejího názoru bude letošní deficit oproti předpokladům nižší a podstatně pod 50 miliardami zlotých. Limit pro rok 2017 je stanoven na 59,3 miliardy.

V letošním prvním pololetí byly finance centrální vlády v přebytku téměř šesti miliard zlotých, což je nejlepší výsledek od počátku 90. let. Vláda to přičítá nejen zlepšení ve výběru daní, ale také ekonomickému rozvoji.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládají, že celkový rozpočet, který zahrnuje i bilance místních vlád a státních úřadů, se letos zvýší na 2,6 procenta hrubého domácího produktu z 2,4 procenta vloni.

Témata:  Polsko daně státní rozpočet

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy